Skattekort

Skattekort

10.01.24

For at Skatteetaten skal trekke så riktig skatt som mulig fra din inntekt, må du selv huske å gi riktige opplysninger.

Arbeidsgiveren din henter skattekortet ditt elektronisk fra Skatteetaten. Hvis du forandrer skattekortet ditt i løpet av året, får arbeidsgiver beskjed om at du har endret, og han eller hun henter nytt og oppdatert skattekort fra Skatteetaten.

I Norge trekker vi vanligvis skatt av lønn hver måned eller uke. Hvor mye som blir trukket i skatt kommer an på hvor mye du har meldt inn til Skatteetaten at du tror du kommer til å tjene i løpet av året, og hvor mye gjeldsrenter du kan få fradrag for. Dette er opplysninger du gir når du bestiller skattekort eller endrer skattekortet ditt.


Forskuddstrekk

Vi betaler altså på forskudd, før vi vet hva det endelige regnestykket blir på slutten av året når all lønn er tatt med i regnestykket. Derfor kalles det forskuddstrekk.

Her kan du beregne hvor mye skatt du skal betale i 2024.


Riktige opplysninger

På skattekortet står det hvilket skattetrekk som er regnet ut for deg. Tallene Skatteetaten bruker for å regne seg fram til riktig skattekort for deg er hentet fra opplysninger de har om deg fra tidligere år. Det er informasjon om inntekten din, og andre opplysninger om din økonomi- og familiesituasjon som danner grunnlag for hvor mye skatt akkurat du skal betale.


Endre dine opplysninger

For at skattetrekket ditt skal bli så riktig som mulig, bør du alltid sjekke at opplysningene på skattetrekksmeldingen stemmer, og endre hvis du har fått forandringer i for eksempel lønn og gjeld.

Du kan selv gå inn å bestille eller endre skattekortet ditt på Skatteetaten.no her

Lurer du på hvor mye du har tjent i år? Det kan du enkelt sjekke her.