Frikort eller skattekort?

Frikort eller skattekort?

31.01.24

Lønner det seg å ha frikort først, og så skattekort? Burde du lage deg et skattekort med én gang dersom du vet at du kommer til å tjene mer enn 70 000 kroner? Og må du betale skatt på hele beløpet dersom du tjener mer enn frikortgrensen?

Det er ikke så lett å gi en enkel forklaring på dette, men vi skal forsøke.

Når du tjener mindre enn 70 000 kroner i løpet av et helt kalenderår skal du ha frikort. Dette kan du bestille selv på skatteetaten.no. Dersom du tjener mer enn dette må du ordne deg et skattekort. Det er arbeidsgiver som plikter å trekke skatt fra lønnen din og betale inn denne til Skatteetaten. Arbeidsgiver finner skattekort eller frikort på deg i sine lønnssystemer. Har du ikke ordnet deg dette før første lønning så plikter arbeidsgiver å trekke deg 50 % i skatt. Det du eventuelt har betalt inn for mye får du igjen ved neste års skatteoppgjør.

Frikort først, og så skattekort?

Om du har frikort først, og deretter skattekort, blir skatten den samme uansett.
Eksempel: Skatten på 75 000 kroner i årsinntekt er 1 338 kroner - uansett om du har skattekort, eller frikort fra start. Forskjellen er: Dersom du har skattekort, så fordels skatten på alle lønningene dine. Men har du frikort først, og deretter skattekort, så trekkes skatten inn på de siste lønningene.

Vet du at du kommer til å passere frikortgrensa, kan du like gjerne ordne deg et skattekort med én gang. Tjener du mer enn det du først oppga når du laget skattekortet, kan du gjennom hele året gå inn og forandre skattekortet ditt slik at du slipper å få restskatt. Husk at det er ditt ansvar å legge inn korrekte opplysninger i skattekortet, slik at du trekker så riktig skatt som mulig.

Det spiller ingen rolle om du velger å bruke frikort først, og så skattekort. Forskjellen er at du med skattekort betaler inn litt etter litt, mens med frikort først og så skattekort, må trekke inn alt på slutten av året.

Dette gjør du:

  • Hvis du tror du kommer til å tjene under 70 000 kroner i 2023 bestiller du frikort
  • Hvis du tror du kommer til å tjene over 70 000 kroner i 2023 bestiller du skattekort
Du kan bestille frikort på skatteetaten.no

Frikort og flere arbeidsgivere?

Hvis du har flere arbeidsgivere må du dele opp frikortet. Les mer om hvordan du gjør det her