Tjener du penger, og lurer på om du er næringsdrivende?

Tjener du penger, og lurer på om du er næringsdrivende?

15.05.24

Driver du med en aktivitet som du tjener penger på, uten at du har en arbeidsgiver som trekker skatt? Da bør du vite litt om å drive næring.

Det er mange kreative måter å tjene penger på, for eksempel som influencer, kjøp og salg på internett, gaming, e-sport eller salg av egendesignede klær. Du kan også tjene penger på tjenester som for eksempel grafisk design eller copywriting. 

Denne artikkelen hjelper deg å finne ut: 

 • forskjellen mellom hobby og næring 
 • om du er næringsdrivende 
 • hva som er viktig å passe på hvis du er næringsdrivende

Hobbyen din kan bli skattepliktig næringsvirksomhet

Det som kjennetegner en hobby, er at det er noe du synes er morsomt å gjøre, og som du gjerne bruker tid og penger på. Når kostnadene er større enn inntektene, tjener du ikke penger, og hobbyen er derfor ikke skattepliktig næringsvirksomhet. 

Men - hvis hobbyinntektene blir større enn kostnadene, kan inntektene bli skattepliktige. 
  
Da kan du lese de fire punktene under her i artikkelen «Er jeg næringsdrivende», som du må vurdere for å for å avgjøre om hobbyen din er skattefri, eller om du har begynt å drive næringsvirksomhet. 

Det er dine foreldre eller foresatte som må betale skatt for næringsinntekten frem til det året du fyller 17 år.

Du må ha fylt 18 år for å registrere næringsvirksomhet.

Er du over 15 år kan du likevel registrere enkeltpersonforetak (ENK) etter tillatelse både fra dine foresatte/verge og Statsforvalteren. Les mer om dette hos Statsforvalteren


Er jeg næringsdrivende?

Det er mange som tror at det er en nedre grense for hva som regnes som næringsvirksomhet. Men det er faktisk ikke riktig. Selv om du har en inntekt på bare noen tusenlapper, vil det regnes som næringsvirksomhet hvis formålet ditt er å tjene penger, du faktisk tjener penger, og du vil fortsette med denne virksomheten flere ganger over tid


Det er fire forhold som samlet må vurderes for å avgjøre om din aktivitet er skattepliktig næringsvirksomhet:


1. Drives aktiviteten for egen regning og risiko
 • Egen regning betyr at du dekker alle utgifter selv
 • Egen risiko betyr at du er ansvarlig for at regninger og andre kostnader betales, og at kundene dine får det de betaler for
2. Er egnet til å gå med overskudd over tid
 • Dette betyr at inntektene etter hvert må bli større enn kostnadene
3. Har et visst omfang 
 • Et visst omfang betyr mer enn ett enkeltstående oppdrag
 4. Tar sikte på en viss varighet  
 • En viss varighet betyr at det er noe du tenker å drive med en stund 

Alle punktene trenger ikke å være oppfylt. Dersom det er du som er ansvarlig for virksomheten og inntektene det meste av tiden er større enn kostnadene, er det sannsynligvis skattepliktig næringsvirksomhet du driver.   

skatteetaten.noer det opplysninger som kan hjelpe deg med å finne ut om du driver skattepliktig næringsvirksomhet. Hvis du er usikker på om din aktivitet er skattepliktig næringsvirksomhet, bør du kontakte Skatteetaten for å få svar på dette.


Hvis jeg er næringsdrivende, hva må jeg gjøre?

Mange ungdommer har jobb og tjener penger hvor det er arbeidsgiver som utbetaler lønn og trekker skatt. Men når du driver med aktivitet som du tjener penger på, uten at du har en arbeidsgiver som trekker skatt, er det flere ting du må ordne med selv.
Dette er blant annet:
 • Du må registrere virksomheten i Brønnøysundregistrene 
 • Du må ta vare på alle bilag, og føre regnskap    
 • Driver du enkeltpersonforetak (ENK) må du ordne med forskuddsskatt       
 • Har du et ENK må du levere skattemelding for næringsdrivende        
 • Du må i de fleste tilfeller kreve inn merverdiavgift (mva) når du passerer omsetning på 50 000 kroner
 • Du har forpliktelser dersom du skal avslutte virksomheten din

Registrere virksomheten i Brønnøysundregistrene

Brønnøysundregistrene (brreg) registrerer de næringsdrivende i Norge. Du må melde inn virksomheten i Brønnøysundregistrene for å få et organisasjonsnummer. Du bestemmer hvilken organisasjonsform du skal registrere. De vanligste er enkeltpersonforetak (ENK) og aksjeselskap (AS).   

Mange som driver små næringsvirksomheter, og ikke har ansatte, velger å registrere et enkeltpersonforetak.

Hvis du registrerer et aksjeselskap, må du betale inn aksjekapital. Denne må minimum være 30 000 kroner. Les mer om de ulike organisasjonsformene her.

Ta vare på alle bilag og føre regnskap

Du må ta vare på alle bilag som gjelder inntekter og kostnader i virksomheten din. Et bilag er kvitteringer, regninger, fakturaer og annen dokumentasjon.    

Du må ha et regnskap som viser hva virksomheten har av inntekter og kostnader. Du skal betale skatt av overskuddet, det vil si inntekter minus kostnader. Mange næringsdrivende bruker et automatisert regnskaps- og fakturaprogram, eller de betaler en autorisert regnskapsfører som kan gjøre hele eller deler av denne jobben for dem.

Driver du et ENK, må du ordne med forskuddsskatt

For lønnstakere trekker arbeidsgiver skatt etter hva skattekortet viser.
Inntekt fra næring kommer ikke automatisk med i skattekortet når du er nystartet. Derfor må du oppdatere skattekortet ditt, og legge inn det du tror du kommer til å ha i overskudd på næringen din. Du vil da få forskuddsskatt. Les mer om forskuddsskatt her.

Frem til året du fyller 17 år er det dine foreldre eller foresatte som må ordne forskuddsskatt. Det er de som må betale skatt av overskuddet.

Har du ENK, må du levere skattemelding for næringsdrivende

Når du driver næring i enkeltpersonforetak, skal du levere skattemelding for næringsdrivende. Skattemeldingen leveres én gang i året. I skattemeldingen oppgir du opplysninger om siste års inntekter, fradrag og formue. Skattemeldingen brukes for å regne ut riktig skatt for det året som er ferdig.

Fristen for levering av skattemelding for næringsdrivende er 31. mai året etter at du tjente pengene. Har du betalt for mye skatt vil du få penger tilbake ved skatteoppgjøret. Har du betalt for lite, vil du få restskatt. Her kan du lese mer om skattemelding for enkeltpersonforetak og skatteoppgjør for næringsdrivende.

Hovedregelen er at du skal registrere virksomheten i Merverdiavgiftregisteret når du passerer kr 50 000 i omsetning 

Dersom næringen din selger varer og/eller tjenester med omsetning på mer enn 50 000 kroner, så er hovedregelen at virksomheten må registreres i Mva-registeret. Mer informasjon om dette på Skatteetaten.  
 

Avslutte virksomheten

Det er ikke bestandig det går som planlagt, og du må kanskje avslutte virksomheten din. Da er det viktig å avslutte på riktig måte, i riktig rekkefølge. Du har fortsatt forpliktelser og oppgaver i en periode. Du får veiledning om dette i veiviseren på Skatteetaten.


Informasjonssider og kurs

Skatteetaten har informasjonssider for deg som er ny som næringsdrivende
Skatteetaten har også gratis kurs for nye næringsdrivende som ønsker å lære mer om det å drive næring. Informasjon og påmelding finner du her.