Spleiselaget lærer elever om skatt og arbeidsliv

Spleiselaget lærer elever om skatt og arbeidsliv

19.08.24

Spleiselaget er et interaktivt undervisningsopplegg i videregående skole, hvor elevene lærer om sammenhengen mellom skatt, arbeidsliv og samfunnet de er en del av.

Siden 2008 har Spleiselaget vært ute i videregående skoler i hele landet. Det har resultert i undervisning for rundt 550 000 elever.
– Gjennom veiledere, film og kommunikasjon med elevene, får de lære om tema som er aktuelle når de skal ut i arbeidslivet. Da snakker vi om hvorfor vi betaler skatt, hva skattepengene brukes til, og hvilke plikter og rettigheter man har i arbeidslivet, forteller veileder fra Skatteetaten, Cathrine Jørgensen.
 
Spleiselaget er et holdningsskapende tiltak i regi av Samarbeid mot svart økonomi, hvor sentrale parter i arbeids- og næringslivet står bak: Unio, KS, NHO, LO, YS, Virke og Skatteetaten.


Interaktiv kommunikasjon med elevene

Spleiselaget er en interaktiv undervisning hvor kommunikasjonen foregår i samspill med elevene. Det er lagt opp til diskusjon, spørsmål og svar underveis.
– Elevene kobler seg på via sine mobiltelefoner, og får svare på spørsmål underveis i undervisningen. Det kan være spørsmål om skatt, svart arbeid og velferdsgoder. Når alle har svart, presenteres resultatet fortløpende for hele klassen. Slik får de se klassens samlede svar – og hvilke konsekvenser svarene kan ha, sier Jørgensen.
 
Undervisningen er lagt opp slik at veilederen forteller om ulike tema innenfor skatt, velferd og arbeidsliv, og viser filmer som er relevante for temaet. Elevene får svare på aktuelle spørsmål tilknyttet temaet. Svarene kan variere fra elev til elev, men resultatet presenteres også som gjennomsnittet for hele klassen. Hver presentasjon blir derfor unik for hver enkelt klasse. Svarene diskuteres deretter i plenum.
 
– Vi ser at elevene er aktive i diskusjonene, og det er veldig gøy å få ta del i deres tanker rundt skatt og velferd. Mitt inntrykk er at de aller fleste ønsker å bidra til velferdssamfunnet de er en del av, men det er jo alltid noen som ønsker å utfordre oss på det vi formidler. Det gir gjerne gode diskusjoner i klassen, forteller Jørgensen.
– Det er interessant å se hvilken kunnskap de har om skatt og velferd, både underveis og etter undervisningen.


Gratis undervisningsopplegg

Spleiselaget stiller gratis med veiledere og undervisningsmateriell i 90 minutter. 
– Det eneste lærerne må gjøre er å bestille besøk til deres skole. Så ordner vi resten, sier Jørgensen.
Undervisningen gjennomføres i hele landet, enten fysisk tilstedeværelse i skolen eller gjennom digitale webinar. Bestilling av besøk gjøres her på Spleiselagets nettsider


Knyttes mot tema i læreplanverket

Tematikken i undervisningen skal gi elevene innsikt i sammenhengen mellom samfunn, skatt og arbeidsliv. Både for elvene som enkeltindivider, og for samfunnet i stort. Undervisningen kan knyttes opp mot kompetansemålene i samfunnskunnskap, og de tverrfaglige temaene demokrati og medborgerskap, og folkehelse og livsmestring.
 
– Vi har årlig besøk av Spleiselaget på skolen vår. Det er et godt opplegg som gir elevene god kunnskap om velferdsstat, skatt, og verdien av arbeidskontrakt og ordna forhold, sier Kristine Vistnes, lektor ved Ole Vig videregående skole.
– Elevene får være med på en læringsrik dialog. Dette er et besøk som gir elevene økt livsmestring, forteller Vistnes.
 
Spleiselaget er innom ulike emner tilknyttet de tverrfaglige temaene. Hva skattepengene brukes til, hvordan offentlige tjenester finansieres, hvilke konsekvenser svart arbeid har for den enkelte, for arbeidslivet og for samfunnet, samt hvilke rettigheter og plikter man har i arbeidslivet, er noe av det som gjennomgås.

– Spleiselaget er nyttig og opplysende. Det gir elevene både praktisk informasjon, og innsikt i viktige sammenhenger, sier Arve Svardal, avdelingsleder ved Charlottenlund videregående skole.
– Det bidrar på en flott måte til at elevene kan mestre livene sine bedre, og er svært relevant for å få kompetanse om samfunnet vårt. Vi er svært glade for dette samarbeidet, sier Svardal.


Lærlingesamlinger og læringsspillet «Byen»

På nettsidene til Spleiselaget finnes mer undervisningsmateriell, som e-læringer, podkast og informasjonsartikler for ungdom. I tillegg finnes dataspillet «Byen» – et eget produkt rettet mot elever i ungdomsskolen. Her får elevene rollen som borgemester, og skal bygge en by. Elevene må styre inntektene og utgiftene på en måte som gjør innbyggerne mest mulig fornøyde. Spillet lærer elevene om demokrati, og sammenhengen mellom samfunn, skatt og arbeidsliv.
 
Det er også en egen satsing mot lærlinger som skal ut i arbeidslivet. Spleiselaget deltar på lærlingesamlinger hvor arbeidsliv og svart økonomi er i fokus. Tiltaket skal bidra til å gi starthjelp til ungdom som skal ut i jobb.
 
Nysgjerrig på besøk? Bestill oss her