Skattekort

25.01.17

For at Skatteetaten skal trekke så riktig skatt som mulig fra din inntekt, må du selv huske å gi riktige opplysninger.

Skattekortet ditt er elektronisk. Arbeidsgiveren din henter skattekortet ditt elektronisk fra Skatteetaten. Og hvis du forandrer skattekortet ditt i løpet av året, får arbeidsgiver beskjed om at du har endret, og han eller hun henter nytt og oppdatert skattekort fra Skatteetaten.

I Norge trekker vi vanligvis skatt av lønn hver måned eller uke. Hvor mye som blir trukket i skatt kommer an på hvor mye du har meldt inn til Skatteetaten at du tror du kommer til å tjene i løpet av året, og hvor mye gjeld du kan få fradrag for. Dette er opplysninger du gir når du bestiller skattekort eller endrer skattekortet ditt.

Forskuddstrekk

Vi betaler altså på forskudd, før vi vet hva det endelige regnestykket blir på slutten av året når all lønn er tatt med i regnestykket. Derfor kalles det forskuddstrekk.

Her kan du beregne hvor mye skatt du skal betale i 2017

Riktige opplysninger

På skattekortet står det hvilket skattetrekk de har regnet ut for deg, og har regnet hvor mye skatt du skal betale ut i fra opplysninger de har om deg fra tidligere år. Inntekt, gjeld og andre opplysninger danner grunnlag for hvor mye skatt akkurat du skal betale.

Endre dine opplysninger

For at skattetrekket ditt skal bli så riktig som mulig, bør du alltid sjekke at opplysningene stemmer, og endre hvis du har fått forandringer i for eksempel lønn og gjeld.

Du kan selv gå inn å bestille eller endre skattekortet ditt på Skatteetaten.no her